In 2013 stond ruim 35% van de koopwoning in Nederland onder water wat betekende dat de hypotheekschuld hoger was dan de waarde van de woning op dat moment.
Eind 2016 was dit aantal afgenomen tot ruim 15%. De verwachting is dat dit percentage verder zal dalen als gevolg van stijgende huizenprijzen en van maatregelen die zijn genomen op de woningmarkt. Ook de omvang van restschulden zal dalen.
Een van de maatregelen, die destijds is getroffen ter bestrijding van de gevolgen van de financiële crisis, is de restschuldregeling. Deze maatregel loopt op 31 december 2017 af. De restschuldregeling houdt in dat de rente over de na verkoop van een eigen woning resterende schuld in de aangifte inkomstenbelasting in aftrek kan worden gebracht gedurende maximaal 15 jaar.
Staatssecretaris Wiebes van Financiën verwacht dat het aantal huizen dat onder water staat eind 2017 weer op het niveau van voor de crisis zal zijn. Als het dan ook aan Staatssecretaris Wiebes ligt, komt er geen verlenging van de renteaftrekregeling voor restschulden na 2017. Als het nieuwe kabinet dit besluit volgt, zal degene die na 31 december 2017 zijn huis verkoopt en met een restschuld blijft zitten, geen recht hebben op renteaftrek over de restschuld.
Wie een restschuld heeft uit de periode 28 oktober 2012 tot en met 31 december 2017 kan de rente nog wel tot 15 jaar na het ontstaan van de schuld blijven aftrekken.