Stel u kiest uit financiële of milieuoverwegingen voor een kleine, energiezuinige auto van de zaak met een lage bijtelling. Met deze auto draagt u bij aan een schoner milieu.
Voor de vakanties mag u van de werkgever tijdelijk gebruik maken van een grotere, minder energiezuinige, auto.
Maar pas op: U loopt risico op een dubbele bijtelling, voor de eigenlijke auto en de tijdelijke auto.
Zekerheidshalve heeft de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) hierover afspraken gemaakt met de Belastingdienst.
Een dubbele bijtelling kunt u voorkomen door in de periode van tijdelijke vervanging de normale leaseauto in te leveren bij de werkgever of bij de leasemaatschappij, inclusief de sleutels en de papieren van de auto. Verder moeten de werkgever en de werknemer schriftelijk vastleggen dat de auto gedurende de periode van vervanging niet aan de werknemer ter beschikking staat.
Voor de periode van vervanging wordt de bijtelling dan berekend aan de hand van de catalogusprijs van de vervangend auto. Daarom moeten partijen bij de schriftelijke vastlegging de naast de gegevens van de eigenlijke auto ook de gegevens vastleggen die nodig zijn voor de berekening van de (vervangende) bijtelling, te weten:
- de catalogusprijs
- de CO2-uitstoot
- de periode van vervanging
- kenteken van de vervangende auto
Bron: Belastingdienst