Er moet sprake zijn van een zakelijk oogpunt
Sponsorkosten zijn fiscaal aftrekbaar als de sponsoring vanuit zakelijk oogpunt wordt verstrekt. Dat wil zeggen dat er een zakelijke tegenprestatie moet zijn, zoals bijvoorbeeld een reclame-uiting (advertentie in clubblad, reclamebord langs het veld, shirtreclame), acties ter vergroten van naamsbekendheid (bijvoorbeeld via het uitdelen van flyers of op de website van de sportclub), acties ter introductie van product- of merkintroductie van de ondernemer.
Sponsorkosten die puur vanuit privé oogpunt van de ondernemer worden gedaan zoals bijvoorbeeld giften aan de lokale hockey- of tennisverenging zonder dat sprake is van een zakelijke tegenprestatie, zijn niet fiscaal aftrekbaar als de zakelijke sponsoring.
De zakelijkheid moet worden aangetoond.
Om de zakelijkheid aan te tonen moet je als ondernemer beschikken over een juiste factuur waarop de tegenprestatie, het bedrag en het btw-bedrag staan genoemd. Eventueel kun je met de tegenpartij een sponsorovereenkomst sluiten waarin de afspraken – soms voor meerdere jaren achtereen – zijn vastgelegd.
Verhouding kosten en zakelijk belang.
De kosten van sponsoring moeten wel in verhouding staan tot het zakelijke belang. Je moet als ondernemer dus wel in redelijkheid beoordelen of de hoogte van de sponsor- bijdrage nog wel in verhouding staat tot het te verwachten zakelijk voordeel dat de bijdrage kan opleveren. Als de sponsorbijdrage niet in verhouding staat tot (lees: veel hoger is dan) een in redelijkheid te verwachten zakelijke voordeel, moet de sponsorbijdrage als privé bijdrage worden gezien.
Correctiemogelijkheid.
Als er geen aantoonbare zakelijke tegenprestatie is of de bijdrage staat niet in verhouding tot het redelijkerwijs te behalen zakelijk voordeel, moet de bijdrage worden gezien als een gift en niet als sponsoring. De bijdragen zijn dan niet als sponsorkosten van de winst aftrekbaar. Breng je ze toch in aftrek dan kan de Belastingdienst bij een controle tot de conclusie komen dat de sponsorkosten geen zakelijk belang dienen en kunnen de kosten worden gecorrigeerd.
Meer informatie over sponsoring kunt u o.a. vinden op Kamer van Koophandel.nl en verenigingen.nl