Het Register Belastingadviseurs (RB), de beroepsvereniging van fiscalisten voor het mkb, vindt dat het Belastingplan 2019 vooral weinig oog heeft voor het mkb. Maatregelen als het afschaffen van de dividendbelasting en het beperken van de verlaging van het vpb-tarief zijn zeker nadelig voor het mkb. De voorgestelde btw-verhoging van het lage tarief raakt consumenten direct in hun portemonnee. Adjay Pahladsingh van de Commissie Wetsvoorstellen van het RB stelt: “Alles kost geld, ook voor de overheid, en daaraan moet iedereen meebetalen. Maar bij deze plannen worden het mkb en de particulier benadeeld.”
Mkb moet positie van het grootbedrijf veilig stellen
Op Prinsjesdag 2018 zijn de belastingplannen voor 2019 gepresenteerd. Een aantal maatregelen vraagt om een eerste reactie. Fons Overwater, voorzitter van het RB: “Over de afschaffing van de dividendbelasting is al het nodige gezegd. Voor het mkb is het belang van de afschaffing er in ieder geval niet. Maar ook voor de grotere bedrijven is dit de vraag. Veel bedrijven geven namelijk aan dat de dividendbelasting geen issue is bij hun keuze voor vestiging. Omdat de noodzaak van de afschaffing ontbreekt en vooral het mkb de lasten betaalt, is het RB tegen deze maatregel.
Dit geldt ook voor de beperking van de geplande verlaging van het hoge tarief in de vennootschapsbelasting. Hierdoor betaalt het mkb toch voor een deel weer mee aan een maatregel die ten gunste komt van het grootbedrijf.”
RB vindt verkorting termijn verliesverrekening niet eerlijk
De termijn waarbinnen ondernemers in de vennootschapsbelasting hun verliezen kunnen verrekenen, wordt verkort van negen jaar naar nog maar zes jaar. Volgens Pahladsingh is het niet verstandig om deze termijn te verkorten. “Ook het kabinet weet dat we nog niet zo lang geleden een economische crisis hadden die lang geduurd heeft. In die periode hebben veel ondernemers verliezen geleden. In zulke situaties duurt het vaak meerdere jaren voordat er weer zwarte cijfers worden geschreven. Om ondernemers dan nu te straffen met een belastingnadeel, omdat eerder geleden verliezen niet meer kunnen worden verrekend, is erg vervelend. Geen goed plan wat het RB betreft.”
Verhoging btw raakt mensen in hun portemonnee
Pahladsingh sluit af: “Het lage btw-tarief wordt verhoogd van 6% maar 9%, een stijging van maar liefst 50%. Dan hebben we het over zaken die iedereen regelmatig nodig heeft, zoals levensmiddelen, medicijnen of een bezoek aan de kapper. Dit raakt mensen direct in hun portemonnee. Het reguliere tarief werd per 1 januari 2013 al verhoogd van 19% naar 21%. De hogere btw wordt weliswaar terecht teruggesluisd via de inkomstenbelasting, maar als RB willen we wel een eerlijke en gelijkmatige verdeling. Wij hopen niet dat deze btw-verhoging de opmaat is tot één uniform btw-tarief, want dat zal leiden tot nog hogere prijzen voor veel zaken die mensen echt dagelijks nodig hebben.”
Bron: Register Belastingadviseurs.