Het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid bij monde van Minister Wouter Koolmees overlegt op 27 juni a.s. met de Tweede Kamer over hoe hij de Wet DBA wil gaan vervangen. Zijn plannen stuurt hij voor die tijd in een hoofdlijnenbrief naar de Kamer.
Het eerder aangekondigde overleg over die uitwerking van de plannen met onder meer werkgevers- en zzp-organisaties wordt over het zomerreces heen getild, aldus het Ministerie, zodat de gesprekspartijen zich dan beter kunnen voorbereiden.
Om draagvlak te krijgen voor zijn zzp-plannen organiseerde Minister Koolmees begin dit jaar een bijeenkomst voor de vakbonden, werkgevers, bemiddelaars en zzp-clubs. Hij vroeg hierin feedback over de plannen, die in het regeerakkoord staan. Uitkomst van het overleg was dat vooral tegen de webmodule voor opdrachten die liggen tussen het minimum- en het opt-outtarief veel weerstand bleek te bestaan.
Ondanks de eerder aankondiging van Minister Koolmees in het overleg, dat hij eerst weer een soortgelijke sessie wilde houden voordat hij zijn hoofdlijnenbrief over de aanpassing van de Wet DBA naar de Kamer zou sturen, gaat er toch nu al een brief naar de Kamer. Het is nog niet duidelijk hoe concreet de Minister wordt in zijn brief. Over de uitgangspunten en de uitwerking van de plannen is dus nog veel onzekerheid.
De afgelopen weken heeft de Minister wel apart gesproken met een aantal belangenorganisaties. Hij heeft onder andere een sessie gehad met een groep zelfstandigen.
De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is enkele jaren geleden in de plaats gekomen van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) waarmee je vroeger als zelfstandige onder andere aantoonde dat je niet in vaste dienst was bij je opdrachtgever.
Al snel bleek dat de Wet DBA zorgt voor een hoop onduidelijkheid en onrust onder zzp’ers. Daarom komt er een nieuwe wet. Opdrachtgevers en zelfstandigen krijgen tot eind 2019 geen boetes of naheffingen als zij zich niet houden aan de wet en niet kwaadwillend zijn. In 2020 moet de nieuwe wet in werking treden.
Bron: Zipconomy