De overheidscampagne die misbruik van de pinpas moest voorkomen, heeft er toe geleid dat iedereen weet dat je pincode geheim moet blijven voor anderen.
Toch is de pinpas nog steeds oorzaak van veel ellende.
Pinnen mag (of toch beter niet?)
Bij misbruik van de pinpas denk je vooral aan ouderen die de dupe worden van een kwaadwillende werkster of buurman. Maar ook voor iemand die – met goede bedoelingen – de pinpas van een ander zelf gebruikt, kan het vervelend uitpakken.
Dat ondervond een dochter die enig erfgename was van haar moeder. In de veronderstelling dat de erfenis toch voor haar zelf was, gebruikte zij de pinpas van haar overleden moeder, volgens haar ten behoeve van de uitvaart. Haar stiefbroers en -zusters vonden dat zij door het pinnen de erfenis van haar moeder had aanvaard, inclusief de schuld die moeder nog aan de stiefkinderen had. De stiefkinderen hadden namelijk samen nog €200.000 uit de nalatenschap van hun eerder overleden vader tegoed. De dochter en de stiefkinderen – uit de twee verschillende huwelijken van de overleden vader – kwamen er met elkaar niet uit en de stiefkinderen gingen naar de rechter.
Het Hof Den Haag vond dat de dochter door de pintransacties geld uit de nalatenschap van haar moeder had gehaald en daarmee de nalatenschap had aanvaard. De dochter wist dat haar stiefbroers en zusters nog een groot bedrag van moeder te vorderen hadden. Over het vaststellen van het bedrag van € 200.000 voor de stiefkinderen was na het overlijden van de vader namelijk door alle kinderen een uitgebreide discussie gevoerd bij de notaris. De dochter wist het en zij kon zich ook niet vrijpleiten door te bewijzen dat de pintransacties voor een passende uitvaart waren gedaan. De rechter voegt hier nog aan toe dat ook de nieuwe Wet bescherming erfgenamen die op 1 september 2016 in werking treedt, de dochter niet had kunnen helpen, nu die wet alleen bescherming gaat bieden tegen schulden van de nalatenschap die de erfgenaam niet kende, en ook niet behoorde te kennen.
De rechter vond dus dat de dochter de erfenis niet meer kon weigeren. Zij zal dus de stiefbroers en -zusters moeten uitbetalen. En als blijkt dat de erfenis van haar moeder niet groot genoeg is, zal zij uit haar eigen zak moeten betalen. Dat had de dochter vast niet voorzien toen zij de naar de pinautomaat ging.
Bent u erfgenaam van iemand en wilt u zeker weten dat u niet aansprakelijk wordt voor schulden? Neem dan vóór u gaat handelen als erfgenaam eerst contact op met uw notaris.
Bron: Notamail 2016/173